Om nackdelen med att veta för mycket

Igår hände det en olycka. Hela familjen var ute i trädgården och barnen rusade runt och lekte. Det gjorde även det svarta luddet. Plötsligt hoppar han fram bakom en häck mitt framför benen på ett av barnen. Ingen av dem hinner reagera innan olyckan är ett faktum. Det svarta luddet har blivit rejält trampad på höger framben och skriker på ett sätt som skär genom märg och ben. Han vägrar sätta ner benet och snabbt uppstår det en svullnad över handleden. Vi undersöker honom så försiktigt vi kan för att se om vi kan lista ut hur allvarligt skadad han är. Ganska snabbt kommer jag och min långa stiliga man fram till att skadan är lokaliserad till leden, att det inte finns någon felställning och att underarmsbenen inte verkar vara brutna. Hur allvarlig skadan är i leden är svårbedömt. Den svullnar rejält och omedelbart vilket är ett dåligt tecken= allvarlig ledskada med blodutgjutning i leden. Vi lägger på ett kompressionsbandage och tar in honom. Han är rejält smärtpåverkad och förmodligen lite chockad.

Vi beslutar oss för att avvakta med veterinärkontakt. Klockan är mycket och det är över 10 mil till närmsta veterinär och att vänta några timmar gör ingen ingen större skillnad eftersom det inte finns något att göra mer än det vi reda gjort i akutstadiet.

Idag på morgonen när vi vaknade hade han sovit gott hela natten. Svullnaden hade lagt sig men han ville fortfarande inte belasta på benet, var väldigt passiv och ömmade över leden. Eftersom han inte var så mycket bättre än på kvällen bestämde vi att det skulle kännas bra att få det uppkollat av en veterinär i alla fall. Även om vi vet hur man behandlar människor med liknande skador så är ju ingen av oss expert på hundskador.

Sagt och gjort. Efter frukosten packade vi in oss i bilen och åkte till Läckeby djursjukhus. När vi kom fram dit och steg ur bilen så började han stödja på det skadade benet. Väldigt försiktigt men ändå en klar förbättring mot tidigare. Vi fick komma in direkt till veterinären som ganska snabbt konstaterade att vi hade gjort en riktig bedömning. Hon såg inte heller att det fanns någon frakturmisstanke och bedömde att han inte behövde röntgas. Vi hade behandlat honom precis som vi skulle tyckte hon. Men hon såg precis som vi att han fått ett rejält våld mot leden och att det säkert är skador på både ledband, ledkapsel och förmodligen även märgödem (ungefär som ett blåmärke/blödning i benet). Han fick smärtlindring och ska fortsätta med det i femdagar i kombination med vila. Därefter kunde vi återigen sätta igång med träningen trodde hon.

Men det är nu det inte är bra att veta för mycket. Som sjukgymnast vet jag nämligen att läkare många gånger ser det som så att så fort den akuta fasen har lagt sig så kan man köra igång. Men riktigt så enkelt brukar det inte vara. Faktiskt är det många gånger lättare att komma tillbaka till full träning/belastning efter en fraktur än vad det är efter en allvarlig ledskada. Ben läker bra och blir väldigt starkt efter en fraktur. Men ett skadat ledband eller ledkapsel har svårare för att läka och ärrvävnaden kan bli försvagad med risk för kroniska inflammationer. Blod i leden är inte heller bra. Blod ”äter” nämligen på brosket vilket gör det mindre hållfast och så klart en ökad risk för artros i det långa loppet.

Så nu tar vi en dag i taget och jobbar långsiktigt för att det här ska få bästa möjliga läkningsförutsättningar. Vi kommer fokusera extra mycket på stabiliserings- och koordinationsträning och vänta extra länge med att lägga på höjd på hopphindren. Även slalominlärningen kommer att få ta längre tid än vad jag först hade tänkt mig. Bara han blir frisk mitt fina, fina ludd så får det ta den tid och det jobb som det krävs.

Tråkigt förstås att det här händer mitt under vår kurs, men vi får göra det bästa av det och fundera ut en ny plan för hur vi ska lära oss riktigt, riktigt bra agilitygrunder. Någon som har några förslag?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s